С въжета и подпори укрепват Стария бряст

17:40, 26 май 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С проверка жизнеността и механичната структура на Стария бряст започна процедура по укрепване на вековното дърото, символ на Сливен.

Дейността е поверена на немския специалист  Бодо Зигерт. "Това, което ще направим, е да закрепим клоните един към друг с въжета тип "кобра". Направихме изследвания, за да придобием 3D представа какво се случва в дървото. Използвахме звуков сигнал и метод с пробиване, за да разберем каква е структурата и дебелината му, която може би е от няколко сантиметра", каза експертът.

Той посочи, че ще се наложи съкращаване на короната на Стария бряст, за да се намали тежестта и сподели идеята да се използват колони за придържане на клоните. 

Бодо Зигерт съобщи, че дейностите по укрепване на Стария бряст ще продължат до  три дни.  Той поясни, че дървото е витално, в добро състояние, има млади клони и листна маса, което означава, че то живее и се развива. Брястът обаче има големи кухини, което е нормално, защото е стар.

Немският специалист посочи, че въжетата, които ще бъдат поставени, издържат между 8 до 10 години. Периодично ще се налага профилактика на системата. А процедурата ще струва около 4 хил. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама