Три комисии дадоха зелена светлина на забраната за носене на бурки

17:45, 26 май 16 / Политика 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три парламентарни комисии одобриха забраната за носене на бурки. След като миналата седмица вътрешната комисия прие единодушно новият закон, предложен от Патриотичния фронт, днес Комисията по вероизповеданията и правата на човека и Комисията по правни въпроси последва приемра ѝ.

Текстовете минаха на първо четене с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. Единствено депутатите от ДПС гласуваха "въздържал се" по време на обсъждането на законопроекта в комисията по вероизповеданията. 

Ако бъде приета в пленарна зала, забраната ще важи както за граждани на България, така и за временно пребиваващи чужденци. Ограничението ще се налага за институциите от централната и местната администрация, училища, културни институции, места за обществен отдих, спорт и комуникации.

Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове.

Патриотите мотивират закона с текст от Конституцията, който забранява религиозните общности и институции, както и верските убеждения да се използват за политически цели.

Законопроектът беше подкрепен и от МВР. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов каза, че мерките в закона ще допринесат за опазването на сигурността и обществения ред. Той даде за пример законодателството във Франция, Германия и Белгия, което предвижда подобни рестрикции.

За нарушителите е предвидена глоба от 200 лв. при първо провинение, а при всяко следващо нарушение санкцията скача до 1500 лв. и лишаване от социални помощи. За спазването на закона ще следят МВР и общинските кметове.

С преходните и заключителни разпоредби в закона се правят промени в Наказателния кодекс се въвежда наказание до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице, наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама