Командир от „Ислямска държава" и още 70 убити във Фалуджа, населението бедства

14:08, 28 май 16 / Свят 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При въздушни удари на предвожданата от САЩ коалиция в западния иракски град Фалуджа са били убити над 70 бойци на "Ислямска държава", включително местен командир, съобщи Пентагонът, предаде БТА.

По информация на говорителя на Пентагона Стив Уорън убитият командир се казва Махер ал Билауи. Той е загинал преди два дни.

Макар и смъртта му да е добра новина за коалицията, не е ясно колко дълго ще продължи битката за Фалуджа, каза Уорън пред репортери в Багдад. Все още в намиращия се на 50 км западно от Багдад град има 50 000 цивилни.

Коалицията спусна брошури с инструкции за мирното население да избягва зоните, където има бойци на "Ислямска държава". Хората са инструктирани също така да разпънат бели чаршафи на покривите си, ако не могат да напуснат града. Иракската армия работи по организирането на евакуационни маршрути, а властите в провинция Анбар изградиха лагери ра разселени хора.

Започналата в понеделник първа фаза от настъплението към Фалуджа е почти завършена, тъй като градът е напълно обкръжен, каза Хади ал Амири, лидер на подкрепяната от Иран шиитска милиция "Бадр".

Същинската битка за града ще започне до дни, допълни Амири в телевизионно изявление, цитирано от Ройтерс.

ООН пък съобщава, че сред цивилните в обкръжения град има такива, коио умират от глад, други биват убивани от екстремистите, защото отказват да се бият на тяхна страна.

"Около 50 хиляди цивилни все още са в капан във Фалуджа и "Ислямска държава" им пречи да избягат, докато градът продължава да бъде обект на сериозни бомбардировки от страна на иракските сили. Пътищата за излизане от града бяха прекъснати през декември и на цивилните не им беше позволено да напуснат. Оттогава насам храната недостига", обясни Мелиса Флеминг, говорител на върховния комисар на ООН за бежанците.

Фалуджа се намира на около 65 километра от столицата Багдад, но хуманитарни работници нямат достъп до града. Хората там страдат също от липса на електричество и чиста вода, а много загиват в опит да напуснат Фалуджа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама