ДЕОС иска 16-годишните да гласуват

15:39, 28 май 16 / Политика 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДЕОС ще включи в предизборната си програма право за 16-годишните да гласуват, предаде репортер на София Topnovini.bg. От формацията организираха дискусия на тема "за" или "против" да се гласува по-рано. Сега правото на глас се дава на 18-годишна възраст. 

За София Topnovini.bg председателят на  Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) Емил Георгиев коментира, че 16-годишните не са като тези от преди 50 години. Според него те също имат право гласът им да бъде чут. 

"На този етап те са много млади, но решенията, които се взимат днес, ще ги обвързват много дълго. Политиците е хубаво да вземат предвид и тяхната възрастова група, а да не насочват посланията и политиките си само към други възрастови групи, които електорално са по-силни", аргументира се Георгиев, като допълни, че не вярва, че от един път ще се промени избирателната активност, но би го сравнил с гласуването зад граница. 

"Първият път, когато можеше да се гласува в секции извън дипломатическите ни представителства, имаше много малко гласове. След това се увеличаваха. Въпрос на политическа воля е това да стане реалност. Тази тема ще влезе в програмата на ДЕОС за парламентарните избори, защото гледаме на себе си като изразители на вижданията на младите хора. Именно затова ще се борим за снижаването на изборната възраст до 16 години", категоричен бе Емил Георгиев.

По време на дискусията Жюстин Томс припомни, че Австрия е първата от страните в ЕС, която приела гласуване (за почти всички избори) от 16-годишна възраст през 2007 г. Тя посочи, че максимална възраст за гласуване има само при избора на Папа и тя е 80.

"В България жените получават право на глас едва през 1938 г, но само ако са омъжени. Тогава и мъже, и жени са могли да гласуват на 21 г. В Иран пък до 2007 г. се е гласувало от 15-годишна възраст", допълни тя. 

Юристът Емил Георгиев обясни, че принципът на пълнолетието е залегнал в цялостното ни законодателство и представлява хронологичен момент, в който настъпва "зрялост". Според него основна част от пълнолетието при нас е и отговорността, като в Закона за закрила на детето има някои неща, които биха били пречка за гласуване на 16-годишна възраст. 

"На 16-годишна възраст може да сключиш брак с получаване на разрешение. Кодексът на труда казва, че от тази възраст може да се работи, но под условия. За да се въведе тази промяна, са необходими изменения в Конституцията, Изборния кодекс и Закона за закрила на детето", посочи Георгиев, като добави, че в Иран и Саудитска Арабия пълнолетието настъпва на 8 години. 

"Не вярваме в образователния ценз, защото това може да удари и бабите и дядовците на тези, които го предлагат", коментира още той.   Докато течеше обсъждането, Ивайло Пангаров, който е икономист по образование, изрази аргументи против правото на 16-годишните да гласуват, като подчерта, че наистина трябва да има възрастово ограничение, но на по-младите не им достигали определени качества. Според него част от възрастните имат формално образование в областта на политиката и икономиката, което пък отсъствало напълно при 16-годишните. По думите му на 18 години младежите са по-подготвени. 

Той коментира и нагласите за гласуване за партии, като посочи, че за "Атака" най-младите и най-старите са склонни да гласуват за тях, докато за БСП и АБВ -  по-възрастните. 

Журналистът Давид Джамбазов се обяви "за" възможността 16-годишните да гласуват, като обясни, че има доста индикации, че 18-годишните няма да се включат в политическия процес. Според него 16-годишните обаче биха имали възможността и спокойствието да се включат. 

"18-годишните имат по-сериозни проблеми като къде ще учат, какво ще работят и какво ще ядат. С всеки изминал месец, в който стават по-големи, желанието им става все по-малко. Гласуването е навик, който се изгражда още с първото такова. Ако имаш много повече 16-годишни, които гласуват, то ти ще имаш и много повече на 18 или 20 години. 16-годишните са антиксенофобски настроени", обоснова се журналистът. 

Следващата дискусия на ДЕОС ще бъде в средата на месец юни по въпроса за личното притежание и употребата на огнестрелни оръжия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама