ДБГ иска промени в Наказателния кодекс срещу корумпирани кметове

17:07, 28 май 16 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пропуски в Наказателния кодекс позволяват на корумпирани кметове и членове на изпълнителната власт да остават на постовете си. Следващата седмица ще внесем промени в Наказателния кодекс, които да затворят тези вратички.

Това каза в ефира на "Дарик" депутатът от ДБГ Димитър Делчев. "Пропуските оставят на постовете им хора, осъдени за търговия с влияние, безстопанственост или присвояване, освен ако не са осъдени на лишаване от свобода, което не се случва често", поясни Делчев. Той подчерта, че тази мярка и приемането на закона за борба с корупцията по високите етажи на властта ще доведат до реални резултати.

Според него приемането на антикорупционния закон е изключително важно, за това следващата седмица ще има разговори между РБ и ПФ за изчистване на спорни въпроси по текстовете.

Относно промените в Изборния кодекс Делчев заяви, че именно РБ е била политическата сила, която е защитавала интересите на българите в чужбина, за да се стигне до вариант, при който възможността им за гласуване няма да бъде ограничена. "С промените на Изборния кодекс“, които бяха внесени с подписите на мнозинството, се дава възможност на българските организации зад граница да дадат предложение за разполагането на секциите и смятаме, че това ще подобри ситемата", каза той.

Относно максималния брой за разкриване на секции Делчев каза, че той няма да доведе до ограничаване на възможностите на българите да гласуват, защото намаляване на секциите ще има само в Турция, от 139 на до 35, добави още той и каза, че в сравнение досегашната практика в редица градове секциите всъщност ще могат да се увеличат.

Депутатът подчерта, че това ще важи само за президентските избори, тъй като очаква за следващите редовни парламентарни избори да има въведено електронно гласуване, което на референдума през миналата година е поискано от близо 2 млн. души.

За въпросите от референдума, който ще се проведе с президентските избори тази година Делчев посочи, че предизвикват дебати в обществото. Трябва да бъде проведено допитването, подчерта той и добави, че дали има противоконституционни въпроси може да се произнася само КС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама