Ердоган с критики към Вашингтон заради подкрепата за кюрдски организации

18:48, 28 май 16 / Свят 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува Вашингтон за подкрепата му към сирийската кюрдска милиция, която се бори срещу Ислямска държава, съобщи БТА.

"Подкрепата, която САЩ оказват на Партията на демократичния съюз (ПДС) и Отрядите за народна защита, аз я осъждам", заяви Ердоган в реч в Диарбекир. Турция смята Отрядите за народна защита, военното крило на ПДС, за терористична организация, като се позовава на връзките й със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба за автономия с Турция от 1984 г.

В речта си Ердоган също така определи кюрдските бойци като "атеисти" и "зороастрийци" и добави, че те не споделят ценностите на Турция. 

САЩ, макар че не отричат напълно връзките на сирийските кюрдски сили с ПКК, виждат двете групи като отделни формирования. Отрядите за народна защита са смятани за най-надеждния съюзник на САЩ в борбата срещу Ислямска държава в Сирия, тъй като помогнаха за отнемането на големи територии от екстремистите, пише БТА.

Тази седмица войници от специалните сили на САЩ бяха снимани в Сирия, облечени в униформи с емблемата на Отрядите за народна защита, което разгневи Турция. Пентагонът нареди на войниците да свалят отличителните знаци, но не предприе други стъпки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама