Главчев „за“ намаляване на депутатите и „против“ референдума на Слави Трифонов

19:05, 28 май 16 / Политика 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако питате за личното ми мнение, аз смятам, че е добре да бъде намален броят на депутатите. Това заяви в ефира на „Дарик“ зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев.

Той уточни, че не може да се произнесе обаче дали трябва да бъдат съкратени наполовина до 120 души. Според него не трябвало да се пропуска и "сериозното притеснение, че много по-лесно може да се упражнява влияние върху народните представители, когато техният брой е по-малък".

Главчев смята, че за намаляване на депутатите на 120 "може да се произнесе само Велико Народно събрание".На въпрос дали това означава, че съзнателно е гласувал в пленарна зала за противоконституционен въпрос, той уточни, че не е казвал, че въпросът е такъв. Попитан как ГЕРБ ще агитира на референдума и конкретно за намаляването на депутатите, Главчев призова първо да се изчака как ще се произнесе съдът.

"Има сериозни недостатъци в начина на формулировките на въпросите",коментира още зам.-шефът на парламента.

Самият той в пленарната зала гласува за провеждането на допитването с въпроси, формулирани, по начина, по който са подадени от инициативния комитет. Но поясни, че президентът Росен Плевнелиев е в правото си да сезира Конституционния съд дали три от питанията са допустими.

Главчев коментира и прекия избор на полицейски шефове, който също е даден на Конституционния съд.

"Въобще няма такава процедура в момента и аз не виждам как може да стане такова нещо", каза той.

При такава опция можело "местен феодал да намери начин как да се избере началник". Попита и какво означава формулировката "абсолютно мнозинство" във въпросите за избор на депутати и на полицейски началници с "мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство".

Въпросът за намаляването на партийната субсидия на 1 лев според Главчев е абсурден, защото никъде в Европа няма такава субсидия, макар че можело да се мисли за намаляването й като цяло. По думите му тези партии, които подкрепят намаляването на субсидията на 1 лев означава, че разчитат на друг начин за финансиране.

"Единственият начин за прозрачно финансиране е субсидията, останалото... пак стигаме до т.нар. задкулисие", смята той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама