Татяна Лолова получи статуетката „Златната липа“ и почетния знак на Стара Загора

07:11, 29 май 16 / Култура 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Eдна от най-обичаните български актриси – Татяна Лолова, бе наградена за цялостен принос  към киното със статуетката „Златната липа“ при откриването на четвъртотот издание на Международния филмов фестивал „Златната липа”. Тя е поредния носител на престижното отличие заедно с колегите си Васил Михайлов и Мария Статулова, както и великия италиански актьор Джанкарло Джанини. Актрисата получи и почетния знак на Стара Загора. Днес по традиция тя ще засади дръвче на Алеята на липата пред Операта.

 „Светът е кино, а светът на киното е в Стара Загора“, каза при откриването на фестивала зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

 „Много големи българи са се родили в Стара Загора! Гео Милев, Веселин Ханчев… това са много малка част от имената на един особен вид хора, старозагорци! Аз съм театрална актриса, преди всичко, но театърът е едно много тъжно изкуство и колегите го знаят. Излизаш на сцената, прекрасно е, даваш цялата си душа и сърце на хората, които са дошли да споделят минутите с теб, но представлението умира след своя край. Киното обаче – остава“, сподели Татяна Лолова пред старозагорци. 

Носителят на "Аскеер" Бойко Кръстанов, който е един от най-младите и обещаващи актьори у нас, бе водещ на официалната церемония. По традиционния червен килим пред Операта премина плеяда от известни български и чуждестранни актьори и режисьори, общественици, културни дейци. Открояваха се и  миналогодишните носители на приза „Златна липа“ – Васил Михайлов и Мария Статулова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, общински съветници и народни представители. 

Тържественото откриване, традиционно стартира с изпълнение на Военния биг бенд с диригент кап. Цветомир Василев и мажоретния състав на Центъра за наука, култура и изкуство към Община Стара Загора. Музикален поздрав отправи и поп звездата Дичо.

Стартът на фестивалната програма на „Златната липа" бе даден с полския филм „Варшава през нощта", представен от режисьорката му Наталия Коринцка-Груз.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама