Детски празник и панаир на занаятите превръщат в огромна сцена Стария град в Пловдив

07:12, 29 май 16 / Култура 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голям детски празник и Детски панаир на занаятите ще превърнат днес Стария град в Пловдив в огромна пъстроцветна сцена.

По традиция веселбата ще започне с голямо шествие, което тръгва в 10.30 часа от фонтана на площад "Стефан Стамболов" (пред Общината). По главната улица и през улица "Съборна" множеството ще стигне до Лапидариума, където кметът на район "Централен" Георги Стаменов ще открие празника.

Изявите на малките таланти започват с участието на ОДК - Пловдив: Балет" Ера" с ръководител Кремена Шопова, Подготвителен Хор на пловдивските момчета " Стефка Благоева" с диригент Борислава Благоева, КСТ "Сияна Данс" с ръководител Марияна Дишлиева, изпълнение на солисти от ЕС "Прима" с ръководител Теодора Сталева.

От 11 до 14 часа в пространството на Лапидариума ще бъдат разположени импровизирани работилнички по керамика, плъсти, художествени тъкани, везмо, царевична шума, рисувано стъкло и стъклодухане, в които деца под ръководството на майсторите от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив ще могат да усвоят първите стъпки на занаята, да изработят изделие, което да отнесат вкъщи за спомен.

В двора на галерия "Златю Бояджиев" на ул. "Съборна" 18 от 10.30 часа малчуганите пък ще могат да рисуват върху хартиени лампи с фантастични елементи и светещи ефекти. Сред забавленията е и рисуване на светещ грим и снимки в рисуван костюм, както и изпълнения на вокална група "Сладурана мини".

Комедията за малки и големи ”Криворазбраната цивилизация" на КД Театър "Хенд" с участието на артформация "Денс мания" започва в 13 часа в двора на галерията.

От 11 часа в двора на къща "Недкович" на ул. "Цанко Лавренов" 3 започва "Обредната храна на българите ". Ще има демонстрация на обредни хлябове и традиционни специалитети от Родопския край (пататник, родопски клин, баница), както и изложба на ръчно изработени картички с кръстат бод, медальони, плетени на една кука, пана от плъстена вълна. С участието на клуб "Здраве " при ОДК - Пловдив.

С работилница за предмети от рециклирани материали, презентация и изложба ще се забавляват децата в музейна аптека "Хипократ" на ул. "Съборна" 16. Инициативата е под мотото "Не ме изхвърляй - втори живот за отпадъците".

От 18.30 часа на Римския стадион започва Големият детски концерт, част от VII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща".

Програмата на Детския празник в Стария град продължава и на 1 юни, когато от 17 часа в Балабановата къща ще бъде открита експозицията "И ние бяхме деца. Писателите като хлапета" - изложба на играчки и вещи, свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на XIX и началото на ХХ век.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама