Нови обитатели очакват в зоопарка в Добрич

07:19, 29 май 16 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Центъра за защита на природата и животните в Добрич очакват нови обитатели. Директорът му Севдалина Венкова се надява, че през юни- юли зоопаркът ще се сдобие с двойка кенгуру.

От около две години центърът няма животни от този вид, а именно на едно малко кенгурче той дължи създаването си.

Историята на възникването на зоопарка в Добрич е интересна и необичайна. През 1996-1997 г. "Ройтерс" публикува снимка на малко кенгуру с майка му - кенгурката Кета. Текстът към нея обяснява, че животните в зоопарка в Добрич гладуват. Снимката е публикувана в известен швейцарски ежедневник. Тя дълбоко трогва швейцарския еколог Барбара Геринг, която организира помощна акция за зоопарка в Добрич в цяла Швейцария. От дарители събира средства, но те не успяват да спасят малкото кенгурче. То не преживява студената зима в добричкия зоопарк. Поставя се обаче началото на едно ново партньорство. Помощната акция прераства в проект, благодарение на който е изграден Центърът за защита на природата и животните в Добрич - по модел на парка в Цюрих. В швейцарския град Шафхаузен е учредено дружество "Про Зоо Добрич". В него, освен Барбара Геринг, се включват проф. д-р Евалд Изенбюгел, който е автор на проекта за центъра в Добрич, ветеринарният лекар д-р Долф Бурки и редица други приятели на природата и животните. По тяхна инициатива е създадено и аналогично дружество "Про Зоо Добрич" в Добрич.

Центърът е уникален както за България, така и за Източна Европа. Създаден по българо-швейцарски проект, зоопаркът е с обща площ 160 декара, с богата 40-годишна дървесна и храстова растителност, с удобни транспортни и пешеходни връзки. Днес в центъра живеят над 100 животни от 30 вида.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама