Радан Кънев: Ако мерим мускули на изборите ще подарим президентския пост на левицата

13:02, 29 май 16 / Политика 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заради разцеплението в дясно, ако ние използваме изборите за да си мерим мускулите ще подарим президентския пост на левицата. За това в рамките на разумен диалог трябва да стигнем до общо решение. Ние имам тежки различия с ГЕРБ, но е в национален интерес да се излъчим общ кандидат за президент.

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, който проведе среща с граждани в Русе в рамките на инициативата „20 минути с Радан Кънев, 200 минути за вашите въпроси“.

Кънев отсече, че ДСБ ще поддържа позицията си, че на „България е нужен равно отдалечен независим десноцентриски кандидат, който да бъде гарант за радикална реформа“.

„ДПС и ДОСТ не могат да бъдат наши партньори, защото имаме много различни възгледи. Ние разглеждаме идеала като единство на българите в България и тези извън страната“, каза още Кънев.

И допълни, че до момента разговорите блока „не са били особено ползотворни“. Кънев изрази и голямо разочарование от реакцията на депутати от ГЕРБ, когато отишъл при тях, за да ги убеди, да подкрепят евентуална кандидатура на Плевнелиев.

„Останах дълбоко разочарован от себичната реакция на някои представители на ГЕРБ, когато предложихме Плевнелиев. Тази дребнава реакция ме стресна. Страх ме е вече да споменавам имена за евентуални кандидати, страх ме е, че сега ако кажа Борисов, Цветанов няма да го допусне да се кандидатира“, каза Кънев.

Той отправи апел към колегите си от другите партии в Реформаторския блок, за провеждане на конгрес на блока, преди да е изтекъл срокът на коалиционно споразумение между тях. „Той се изчерпва след президентските избори. За това преди изборите трябва да направи блока единен политически обект, който да спази обещанието си към избирателите“, каза Кънев.

Относно промените в Изборния кодекс, върху които президентът Росен Плевнелиев наложи вето, а парламентът го отхвърли, Кънев прозря грешка на премиера Борисов. „Борисов призна, че са се съобразили с Патриотичния фронт и са приели безумни промени, само за да не падне правителството, но разумните предложения за съдебната реформа не ги приеха, защото ги е страх от Цацаров“, отсече лидерът на ДСБ.

Кънев обясни още, че Георги Първанов няма конституционното право да се кандидатира отново за президент, просто се „опитвал да вдигне шум“ като повдигне темата.

„Първанов няма никакъв шанс за балотаж на тези избори. Той би бил убийствено слаба кандидатура, защото той е символ на олигархията и прокарването ѝ. Той и сред своите е разцепник, който доведе до тук левицата, за това няма да получи и много гласове от левите поддръжници“, каза още Радан Кънев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама