Откриват обновената къща на знаменосец на Ботевата чета в Търговище

07:18, 01 юни 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обновената къща-музей „Никола Симов - Куруто” в Търговище ще бъде официално открита на 2 юни, информираха от пресцентъра на общинската администрация.

Събитието започва в 10.30 часа и дава началото на проявите посветени на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година те съвпадат със 140 г. от гибелта на знаменосеца на Ботевата чета - Никола Симов, който е родом от Търговище.

През 1976 г. по повод 100-годишнината от Априлското въстание във възрожденския квартал Варош е направена  възстановка на родна къща на революционера, в която е подредена постоянна експозиция на Регионалния исторически музей. В нея могат да се видят оригинален макет на кораба “Радецки”, личната кама на Куруто и копие на знамето, развявано от него по пътя към Милин камък.

След откриването на обновената къща музей в 11:15 часа е предвидено шествие до паметника на Куруто. Там в 11.30 започва общоградското поклонение, поднасяне на венци и литературно-музикалната програма на Първо основно училище „Христо Ботев”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама