Парламентът решава за покупката на нов боен самолет и кораб

07:21, 01 юни 16 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание ще решава дали да бъде "придобит нов тип боен самолет" и на „многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".

Миналата седмица парламентарната комисия по отбрана подкрепи идеята с 11 гласа "за" и един "въздържал се".

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет е мащабен и комплексен, включващ не само придобиването на самолетите и въоръжението, а и всичко необходимо за ефективната експлоатация на самолетите през жизнения им цикъл.

Предвижда се проектът да има два етапа - първият (от 2018 г. до 2021 г.) предвижда придобиване на осем броя, а при финансова възможност и по-голям брой, а вторият (до 2023 г.), когато да се придобият останалите осем.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е на мнение, че ако се реши да се модернизират самолетите МиГ-29, които към момента са на въоръжение у нас, сумата ще бъде приблизително колкото за нов самолет. Анализ на военното министерство показвал, че ако искаме да модернизираме напълно две фрегати, това ще струва 500 милиона лева.

"Тук няма политика, заставайки зад този проект, съм се водил само от професионализма на тези хора", каза той.

В сряда министър Ненчев обяви, че специална продукция за над 640 млн. евро са продали българските фирми от отбранителната промишленост през миналата година, а износът е увеличен с над 50%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама