Гурково и Николаево искат финансиране за борба с бедствията

10:01, 01 юни 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общините Гурково и Николаево вече имат готови проекти за преодоляване на бедствията. Това стана ясно на срещите на двамате кметове с областния управител Георги Ранов.

Кметът на Гурково Иван Иванов, информира, след обилните валежи в района на 26 май, е настъпил разлив на река Лазова и от бедствието са пострадали 23 имота. За да бъдат предпазени те от следващи наводнявания, трябва да се изгради подпорна стена на реката. От общината са готови с проект, с който ще кандидатстват за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министрески съвет.

„Община Николаево ще  кандидатства с проект пред Междуведомствената комисия. Той е на стойност 40 000 лв. и включва корекция на дерето, преминаващо по цялото протежение на село Нова махала”, информира кметът Косьо Косев. След голямото наводнение там през декември 2014 г., когато р. Тунджа заля голяма част от селото, на реката са изградени три диги. В момента те са в добро състояние. Според Косев, ако бъде коригирано дерето, опасността от голямо наводнение в Нова махала ще бъде сведена до минимум.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама