Забраниха бурките в община Бургас

10:15, 01 юни 16 / Политика 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет в Бургас прие предложението на Георги Дракалиев от ВМРО за забрана на облеклата, които напълно или частично закриват лицата на хората. 34 от съветниците гласуваха „За“, 9 бяха въздържали се и само един – против.

Решението беше взето с бурни дебати, продължили около час.

Ангел Божидаров от НФСБ декларира, че ще подкрепят докладната като превантивна мярка. Според него като пристигнат туристи с бурки, те трябва да бъдат глобявани, защото законите на страната важат за всички чужденци, дошли у нас. „Или свалят бурките, или обратно на самолета“ – категоричен е Божидаров.

Шерафет Мехмед от ДПС заяви, че ще бъдат против докладната на Дракалиев. „Ние живеем в най-европейския град на България. Аз от 50 г. в Бургас не съм видял хора от кварталите с бурки. И в най-затънтените села не е имало жени с бурки. Никога не е имало бурки и няма да има бурки. Това е дреха от религията. Може ли да тръгнем срещу вярата си. Ако днес забраним бурките, след два месеца ще забраним и забрадките. Срещу майките ли си ще тръгнем“. Според него ДПС за пореден път показвало, че е една от най-българските и демократични партии, защото в нейните редици имало хора от различни вероизповедания.

Веселин Пренеров от ГЕРБ изрази мнение, че трябва да има единен национален закон за носенето на облекло, което пълно или частично закрива лицето. „До един месец ще има такъв закон. Не разбирам защо сега трябва да решаваме този въпрос на местно ниво. Защо бързаме толкова, чий е този интерес?“, попита реторично той и каза, че ще гласува въздържал се.

Николай Тишев от БСП подкрепи Пренеров, че такова решение трябва да се вземе на национално ниво. „По принцип сме за това да има санкции за такова облекло, защото то не е традиционно за българите мюсюлмани. Но няма как да подкрепим тази докладна в този й вид. Няма как общинската охрана да осъществи необходимия контрол върху човек с такова облекло“, заяви председателят на бургаската левица.

Колегата му от партията Евгений Мосинов коментира, че Бургас трябва да се мери с Пловдив, Варна, София, а не с Пазарджик. „Текстът би трябвало да е друг – че се забранява закриването на лицето заради религиозна пропаганда, а не по други причини. Аз лично ще се въздържа“.

Вносителят на докладната Георги Дракалиев заяви, че целта на неговото предложение е за да се спре разпространението на радикалния ислям у нас. Относно туристите той счита, че всички трябва да спазват нашите правила, както той ги спазва в чужбина. „Не мога да разбера защо общинските охранители трябва да събличат жени с такова облекло в Бургас. Просто начинът е да се глобяват. Това предложение не пречи на нито един бургаски гражданин“, категоричен е Дракалиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама