Не стигнаха силите на БСП, АБВ и "Атака" да ни помирят с Русия

10:29, 01 юни 16 / Политика 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание отхвърли идеята на БСП да бъде насърчен междупарламентарния диалог и сътрудничество между Европейския съюз и Руската Федерация. Социалистите искаха българският парламент да се обяви за засилване на контактите и диалога между двете страни с цел поетапно нормализиране на отношенията и изграждане на единодействие срещу международния тероризъм. 

 

Предложението бе подкрепено единствено от депутатите от БСП, АБВ и "Атака". 

 

В проекта за решение пише още, че родният парламент трябва да определи за нецелесъобразно и в разрез с правилата на демокрацията забраната за свободното движение на парламентаристи от страна на изпълнителната власт на национално и европейско ниво. 

 

БСП настоя премиерът и министърът на външните работи да представят пред Европейския съвет мотивирано предложение за отпадането на тези ограничение. Едновременно с това да последват същите действия и от страна на Русия. 

 

Вносителят на проекторешението Михаил Миков от БПС обяви от трибуната, че налагането на санкциите срещу руските парламентаристи е било едно глупаво решение на Европа. Според него по този начин се създава дефицит в парламентарните отношения между страните. „Самото решение беше грешка и все повече хора в света разбират, че това трябва да се промени”, убеден е Миков. 

 

Според Георги Кючуков от АБВ единственото разумно средство е диалогът и било най-нелогичното хората, които би трябвало да провеждат този диалог, да бъдат лишени от възможността да контактуват помежду си. 

 

"Това касае не само руските парламентаристи. Вие добре знаете, че в контрамерките на руската федерация се включиха ограничения на част от европейските дипломати", посочи той.

  Джема Горзданова (ГЕРБ), която е председател на външната комисия, бе на мнение, че България трябва да продължи и подкрепи общата политика на Европейския съюз. Тя припомни, че санкциите срещу Русия са влезли в сила още през 2014 г. и от тогава само са били препотвърждавани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама