Царската гара в Мадара става музей

11:38, 01 юни 16 / Култура 25 2199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен получи правото на управление върху бившата жп гара в село Мадара за нуждите на Регионалния исторически музей в Шумен.

Двуетажната масивна сграда е с отпаднала необходимост на Държавното предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура“, тъй като е закрита през 2002 г., съобщиха от правителствения пресцентър.

Близостта на гарата до историческата забележителност „Мадарски конник“ и високата й архитектурна стойност я правят подходяща за реализация на инициативи на музея, който има нужда от изложбени и фондови площи, посочиха от пресцентъра на МС.

Сградата е строена през 30-те години на миналия век специално за Мадарския конник и е открита от Цар Борис Трети. Преди 15 години пътнически превози променят статута й от гара на спирка. Така старата гара затваря врати, а в центъра на селото преди няколко години заработи нова жп спирка.

Преди година тогавашният директор на Регионалния исторически музей в Шумен – Георги Майсторски, заедно с кметицата на Мадара Антоанета Иванова, подеха инициативата за промяна в собствеността на жп гарата, за да може тя да се превърне в музей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама