Прилагат мерки спрямо двамата обвинени за кървавия атентат на летище Бургас

11:53, 01 юни 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спрямо двамата обвинени за кървавия атентат на летището в бургаския квартал Сарафово ще се прилагат мерки по Закона за мерките срещу финансиране на тероризма. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Правителството е одобрило промени в Списъка на физическите и юридическите лица, групите и организациите, спрямо които се прилагат мерките по Закона за мерките срещу тероризма. Промените са съобразени с измененията в Закона, влезли в сила по-рано тази година.

По предложение на главния прокурор на Република България се създава нов раздел ІV – за лица, за които има достатъчно данни, че осъществяват дейност, свързана с тероризъм или с финансиране на тероризъм. В него се включват Ел Хадж Хасан и Фарах Мелиад, предполагаемите извършители на терористичния акт на летище Сарафово през 2012 г.

С приетото днес решение се разширява кръгът на лицата по раздел ІІІ от Списъка с такива, срещу които е образувано наказателно производство не само за тероризъм и/или финансирането му, а и за набиране или обучаване на отделни лица или групи от хора с цел извършване на тероризъм, както и за излизане или влизане през границата на страната и незаконно пребиваване с цел участие в тероризъм.

Целите на Закона са предотвратяване и разкриване на действия на физически и на юридически лица, на групи и организации, насочени към финансиране на тероризма, и се постигат в основната си част чрез блокиране и забрана за предоставяне на финансови средства и активи и на икономически ресурси.

Припомняме, че на 18 юли 2012 г. в 17,23 часа на паркинга на аерогарата бе извършен бомбено покушение срещу автобус с израелски туристи, при който загинаха 7 души, а ранени бяха други 35.

Убитите при кървавия атентат са петима израелски туристи. Това са Амир Менаше (27 г.), Ицик Коленги (27), Маор Харуш (26), Елиор Приес (26), Кошава Шрики (42). Едната от жертвите е шофьорът на автобуса – 36-годишният Мустафа Кьосов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама