1/3 от германците подкрепят излизането на страната от ЕС

12:06, 01 юни 16 / Свят 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почти 1/3 от германците искат страната им да напусне ЕС, сочи проучване на общественото мнение на социологическата агенция ЮГав, цитирано от „Ройтерс“.

Резултатите говорят за широко разпространен евроскептицизъм сред гражданите на най-голямата страна членка на Общността, коментират медиите в страната.

Едва 54% от германците подкрепят членството на Германия в ЕС, сочи изследването на социологическата компания, направено по поръчка на германския вестник "Ханделсблат" в избрани европейски страни в периода 19-24 май.

За излизане на страната от блока се гласували 29% от анкетираните, като те биха гласували за излизане, ако бъде произведен референдум по въпроса.

По актуалния въпрос за еврочленството на Великобритания над половината от запитаните в Германия и Швеция искат Обединеното кралство да остане в съюза, а във Франция този дял е едва 42 процента. Ако британците гласуват за излизане от ЕС, това ще предизвика ефект на доминото, при който и други страни ще поискат да последват Лондон, смята мнозинството от запитаните. На въпрос кой печели най-много от членството в съюза анкетираните във Великобритания са отговорили, че това е Германия. За сравнение в Германия и Франция смятат Гърция за най-големия печеливш. 30 процента от британците са на мнение, че страната им е зле заради членството в ЕС, а 36 процента от германците смятат, че отношението към Германия е несправедливо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама