Община Бургас ще инвестира до 80 000 лв. за два електромобила

12:12, 01 юни 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет даде съгласие Община Бургас да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от Националният доверителен екофонд по Инвестиционната програма за климата за насърчаване използването на електромобили, за закупуване на два електрически автомобила за нейните нужди. Местният парламент разреши и при одобряване на проекта да бъде осигурено собствено финансиране от бюджета на общината в размер до 80 000 лева.

Вносителят на предложението Руска Бояджиева - заместник-кмет „Европейски политики, околна среда“, посочва в мотивите си, че електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда, най-вече защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляването на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Въвеждането на електромобили по пътищата и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на ЕС.

В тази връзка Община Бургас има разработена и приета от Общинския съвет в града Стратегия за устойчиво енергийно развитие 2011 – 2020 г., в която една от дефинираните цели е намаляване на емисиите от въглеродният диоксид с 25 % до 2020 г., както и специфичната цел да се стимулират алтернативните начини на придвижване и изграждане на нова култура на градска мобилност щадяща околната среда.

Закупените изцяло електрически или хибридни електрически (plug-in) превозни средства трябва да отговарят на следните технически изисквания: минимум 100 км пробег с едно зареждане на батерията и максимална скорост минимум 80 км/ч; литиево-йонна батерия - не по-малко от 2000 цикли на заряд и разряд; капацитет на батерията - минимум 15 kWh за електрически превозни средства и 7 kWh – за хибридни електрически (plug-in) превозни средства; гаранция на батерията и на превозното средство – минимум 5 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама