Пловдивчанин осъди Общината за недостъпна среда, администрацията обжалва

12:44, 01 юни 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на седмицата Община Пловдив ще внесе жалба срещу поставено решение на Пловдивския административен съд да се улесни достъпът на хора с увреждания до обществените сгради.

"Предявен е иск от Петър Петров по реда на закона за защита от дискриминацията във връзка със закона за отговорността на държавата и общините за вреди с цена на исковата претенция 5819 лв. Ищецът живее в Пловдив и е със 100 процента увреждания, придвижва се с инвалидна количка с чужда помощ", уточни шефът на правната дирекция в Община Пловдив Илиян Иванов.

В молбата си Петров, представен от младия адвокат Кристиян Гьошев, посочва конкретни законови задължения, които администрацията трябва да изпълни, за да може да се улесни достъпът на хора с увреждания до обществените сгради. "В молбата на Петров се посочва, че няма платформи до автобусите, сградата на Община Пловдив, ДКЦ-1, социални служба, публичните пространства и други сгради, намиращи се на територията на община Пловдив", заяви главният юрист на Община Пловдив.

От 25 май има постановено решение на Административен съд-Пловдив, с което исковата претенция е намалена на 3 500 лв., защото е доказано, че не всички сгради, които са споменати в молбата, са без платформи или асансьори за хора с увреждания.

"Община Пловдив заявява, че ще оспорва постановеното решение, защото считаме, че в града има много сгради, които са предоставени за управление на други държавни институции или не попадат във възможностите на Община Пловдив да ги реконструира. Конкретно в Общината има платформа", допълни още Иванов.

По отношение на публичното пространство и тротоарите от администрацията твърдят, че във всеки един инвестиционен проект се заделят средства за изпълнение на съответните скосения на тротоарните настилки. "Няма как ремонт да бъде направен на всички стари настилки наведнъж. Затова имаме основание да оспорваме пред Върховния административния съд", завърши Илиян Иванов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама