Стачките във Франция застрашават Евро 2016

12:55, 01 юни 16 / Свят 25 186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само 9 дни преди началото на дългоочакваното футболно събитие на Стария континент – Евро 2016, Франция е изправена пред транспортен хаос заради стачките, организирани в цялата страна.

Французите протестират срешу плановете за промени в трудовия кодекс на страната. Реформата предвижда увеличаване на допустимата работна седмица до 46 часа, както и възможността работодателите да уволянват служители си повече.

Това е осмата стачка в страната за последните 3 месеца.

Блокирани са между 1/3 и половината влакове във Франция. Профсъюзите в страната твърдят, че протестът ще продължи докато не бъдат изпълнени исканията им за по-добро заплащане и трудови условия.

Националната железопътна компания е официален превозвач на Евро 2016 и стачката може да създаде сериозни проблеми на домакините. В рамките на протеста голяма част от влаковете за Испания и Италия са спрени. Заради блокадите и липсата на диалог правителството е под огромен натиск, което сериозно затруднява организацията и има опасност да се стигне до проблеми с придвижването на феновете, които възнамеряват да посетят страната, прогнозират анализатори.

Работниците в метрото в Париж и пилотите на „Ер Франс” възнамеряват от четвъртък също да започнат свои стачни действия. „Тази седмица ще видим най-голямата мобилизация за три месеца протести", заяви ръководителят на влиятелния синдикат CGT Филип Мартинес. Миналата седмица петролните рафинерии в страната спряха да работят заради работнически блокади, организирани от CGT.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама