За пети път в Плиска ще се състои средновековният събор “Дни на предците”

13:05, 01 юни 16 / Култура 25 599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Средновековният бит и култура на българите ще оживеят за пета поредна година по време на фестивала “Дни на предците”.

Събитието тази година се очаква да бъда още по-мащабно и колоритно, обещаха организаторите –  клуб “Авитохол” Варна, община Каспичан, Регионалният исторически музей в Шумен, НИАР “Плиска”.

В района на резервата “Плиска” се очаква да се съберат около 200 участници. Те ще разпънат прабългарски юрти, шатри и ще представят прабългарската действителност, каквато е била от 6 до 14 век.

За първи път ще бъде представен боен прабългарски строй. В него ще бъдат включени пешаци, стрелци и конници, разкри една от атракциите председателят на варненското сдружение „Авитохол“ Жасмин Първанов.

Той допълни, че всеки от участниците в досегашните събори в Плиска е разширил и надградил уменията си и демонстрациите ще бъдат още по-впечатляващи.

Традиционно публиката ще може да види бойните умения на прабългарите от гърба на кон, близък бой с мечове, средновековни занаяти, битови лагери и куп още неща. Тази година публиката ще има възможност да опита и средновековната храна на българите. Тя ще се готви на място и всеки ще може да я опита.

Тази година фестивалът “Дни на предците” за първи път ще се проведе в 3 дена от 3 до 5 юни като публиката ще може да разгледа лагерите и да се наслади на демонстрациите от 9,00 до 17,00 часа.

Организаторите са посочили 4 юни като ден, в който публиката изцяло ще може да се потопи в живота на предците ни.

„Това, което сме започнали, става традиция. За мен това е събитие е от изключителна важност и всяка година броят на посетителите се увеличава“, каза кметът на Каспичан Милена Недева и отправи покана към всички да присъстват на събора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама