Шарков и протестиращи спориха за забавени плащания на Фонда за лечение на деца (снимки)

13:06, 01 юни 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестиращи и зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков влезнаха в разгорещен спор заради забавени плащания на деца одобрени за лечение в чужбина от Фонда за лечение на деца. Това стана по време на демонстрация, която събра десетки родители пред сградата на здравното министерство. 

Организаторите на протеста журналистът Надежда Цекулова и членът на обществения съвет към фонда Красимира Величков, твърдят, че 15 деца чакат от април с готови документи, за да получат финансиране за лечението си в чужбина. Шарков обаче отрече това да е вярно.

„Лъжа е твърдението, че има забавени документи на деца нуждаещи се от финансиране на лечение. Фондът работи в много по-кратки срокове от досегашните, а заседанията на обществения съвет, където се взимат окончателните решения, се провеждат по-често, а не веднъж на три седмици, както е била практиката до момента“, заяви зам.-министърът.

От своя страна Величкова отвърна, че откакто са се случили арестите на 20 април, когато беше задържан директорът на фонда Павел Александров, нещата във ведомство не вървят.

„Основната ни тревога е че има 12 деца, чиито документи бяха готови за разглеждане още на 20 април. Изминали са своя път за получаване на становища и са изцяло готови. В двете заседания от 20 април насам, тези деца бяха отлагани и днес не са включени в дневния ред“, каза Величкова.

Тя допълни, че на 18 май общо 31 деца са били отложени с различни нови искания за консилиуми и медицински становища, въпреки че вече имат изготвени необходимите тройни експертизи. „Имат медицински становища, които са положителни, за това фондът трябва да финансира лечението им, а не да ги препраща на нови изследвания и да бави процеса на лекуване, защото ако почакаме още малко част тях изобщо няма да имат нужда от това лечение“, категорична е Красимира Величкова.

Децата, чиито документи са подадени през април са онкоболни. Документите на едно от тях са били готови на 20 април. Детето е със злокачествен тумор, който расте със всеки изминал ден и за това по-бързото му заминаване за Германия е наложително.

„Това дете беше вкарано в един административен Параграф 22, защото детето вече има избрана клиника в Германия и в момента тече дискусия може ли здравната каса да поеме това лечение или не. Защото това чуждо лечебно заведение не работи с формуляра на здравната каса, а фондът казва - тогава е извън нашия обхват да го подкрепим“, разказва Величкова.

Практиката с предишния екип на Фонда за лечение на деца била децата с онкологични заболявания да са „абсолютен приоритет“, и когато дете с подобен тип заболяване подаде заявление то се е разглеждало в максимално бързи срокове.

„И до сега сроковете, с които работеше фонда в огромна част от случаите, не са спазвани, но в интерес на децата. Защото много по-бързо са били придвижвани документите им в техен интерес.“, каза още Величкова.

По думите ѝ проблемът „не е в сроковете, проблемът е в прилагането на правилата, а когато се измислят нови и нови правила“.

"Отнасяме се отговорно и с разбиране към тревогата на родителите. Недоумяваме как е възможно някои хора да си позволяват да използват мъката им за толкова грозна и заблуждаваща обществото кампания. Лъжа е, че министърът или някой от екипа му имат намерение да затварят фонда или да променят статута му. Напротив, ние сме поели ангажимента той да работи по-добре", заяви, от своя страна, зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Той каза още, че е лъжа, че правилникът на фонда се "подменя на тъмно", както твърдяли протестиращите. Шарков обясни още, че се подготвя нов правилник на фонда, който съвсем скоро ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама