Христо Иванов: На прокурорския Олимп не носят никаква отговорност

13:32, 01 юни 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отлагането на мисията на европейските наблюдатели в областта на правосъдието за България е много съществен проблем. Това не е техническо действие, заяви пред БНР бившият министър на правосъдието Христо Иванов. Той се усъмни в официално обявената причина за отлагането- уточняването на методологията на мисията, и предположи, че тъй като Министерството на правосъдието не би си позволило такава авантюра, „остава прокуратурата“.

Христо Иванов отбеляза, че отсъства публичен, открит, демократичен дебат на прокурорската гилдия за нейната визия за проблемите в прокуратурата и подчерта, че след излизането на обсъжданите промени в Закона за съдебната власт от Съвета по съдебната реформа трябва да има подобна дискусия, защото важна стъпка от културната промяна в прокуратурата е да се чуе мнението на прокурорите.

„Моментът, в който е достатъчно какво мисли един от 1600 прокурори в България – това е сърцевината на проблема. Когато всички са съгласни с г-н Цацаров, това се нарича консенсус, а когато някой мисли различно, бива атакуван медийно и по всякакъв друг начин. С този модел трябва да се скъса“, категоричен бе той.

Според Иванов обсъжданите промени за прокуратурата не носят онази дълбочина, която би елиминирала йерархията като източник на страх:

„Дълбокият проблем е, че имаме такава държавна, имперска прокуратура и на нейния Олимп има хора, които не носят никаква отговорност и могат да бъдат само източник на страх – докато не се излезе от този модел, няма да има скъсване с проблемите“, посочи бившият министър. 

Според него централната тема на реформите в прокуратурата, освен отчетността, е вътрешната демократизация – „въпросът е не само какво ще се разпише на хартия, а дали ще се промени атмосферата“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама