Кметът на Шумен и консулът на Турция в Бургас обсъдиха възможности за бизнес сътрудничество

13:50, 01 юни 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът Любомир Христов прие Генерален консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол.

На срещата по молба на турския консул, той постави въпроси, свързани с икономическото сътрудничество между двете страни.

Ниязи Акйол изрази желанието на турския бизнес за засилване на икономическите връзки със Североизточния район на България.

По думите му, досега възможностите за развитие на бизнеса и търговията не са използвани пълноценно.

 „Надявам се, че със съдействието на Фикрет Индже като предприемач и председател на Управителния съвет на Българско-турската търговско-индустриална камара това ще се промени и турските инвестиции в този район ще се увеличат.Предимството на Шумен е, че камарата се намира тук. Затова и интересът специално към Вашия град е много голям. Интересът е голям и по друга причина. Турският износ на север минава през Шумен и Русе. Преди години имаше предложение към българската страна да изградим високоскоростен път, който да свързва Одрин със Северна България. Беше осигурено и финансиране от Катар. По време на техническите преговори обаче трасето беше изместено към Велико Търново. Това за нас е неизгодно и проектът беше замразен. Ние все още проявяваме интерес към постояването на такъв магистрален път. Със сигурност той ще донесе още по-добри възможности за развитие и на Вашия регион“, каза по време на срещата Ниязи Акйол и потърси съдействието на кмета Любомир Христов да подкрепи проекта.

„Шумен се намира на кръстопътно място в североизточната част на страната и изграждането на такъв път би дало още по-добри възможности за нашия край. Ще поискам среща с министър Лиляна Павлова, за да представя положителните страни от реализирането на този проект и какви биха били ползите за града. Колкото до възможностите за правене на бизнес в района, те наистина са много добри. Вие познавате добре Шумен и знаете, че имаме един от най-модерните индустриални паркове в страната.  Всеки предприемач е добре дошъл стига да създава работни места, да плаща заплати и да спазва законите на страната. Желанието на моя екип е да намалим бюрокрацията и да създадем благоприятен климат за инвеститорите“, каза по време на срещата кметът Любомир Христов.Той благодари за проявения интерес към Шумен. Генералният консул на Турция в Бургас Ниязи Акйол подари на кмета на Шумен малък сервиз за кафе с пожеланието за дълго и ползотворно сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама