Спряха от движение над 250 коли без „Гражданска отговорност” в Шуменско

14:29, 01 юни 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 250 пътни превозни средства в областта са със служебно прекратена регистрация поради липса на сключена застраховка “Гражданска отговорност” от средата на месец май досега, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.

Служители от сектор “Пътна полиция” са изпратили уведомителни писма до собствениците им. Това се прави във връзка с влязло в законна сила от тази година  изменение на Кодекса за застраховането. Гаранционния фонд изпраща уведомления до сектор “Пътна полиция” за регистрирани моторни превозни средства в Република България, които не са спрени от движение и нямат действащ договор за задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, след което се пристъпва към служебно прекратяване на регистрацията.

От полицията отправят апел към собствениците на автомобили да следят сроковете на застраховките си и да ги подновяват навреме. В случай, че няма  да управляват автомобила и не желаят да плащат застраховка, могат да  предприемат процедура за временно спиране на превозното средство от движение.

В случай, че бъде установен водач, който управлява превозно средство със служебно прекратена регистрация ще бъде санкциониран по Закона за движение по пътищата и го грози наказание от 1 до 6 месеца лишаване от правоуправление и глоба от 50 до 200 лева глоба. Собствениците и водачите на пътни превозни средства носят и наказателна отговорност по Кодекса за застраховането.

От “Пътна полиция” припомнят, че гражданин, на когото е прекратена служебно регистрация на пътно превозно средство  и желае да възобнови регистрацията, е необходимо да предостави валидна застраховка “Гражданска отговорност”, свидетелство за регистрация на моторно превозно средство- първа и втора част /големия и малкия талон/ и заявление, което се подава на гише 7 или гише 8  в сектора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама