Басейните в Пловдив откриват сезона, започват проверки

14:46, 01 юни 16 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички басейни в Пловдив са заявили готовност да открият сезона до седмица. Собствениците им вече са подали уведомления в РЗИ, съобщи за Пловдив Topnovini.bg  началник отдел „Държавен здравен контрол” Милена Шикова.  Сформирана е комисия, която ще прави периодични проверки по изискванията на наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяване.

Всички басейни трябва да имат осигурени спасители, медицинско лице и договор за осигуряване на санитарен транспорт. Показателите на водата на басейна трябва да отговарят на изискванията на министерството на здравеопазването.

"Вземат се предварително проби за физикохимичен и микробиологичен анализ. При добри показатели басейнът може да започне работа веднага. При наличие на проблем в посявките се уведомяват собствениците и се правят нови, докато се изчисти съоръжението", каза Шикова.  

Изследвания за чистота и липса на бактерии се извършват още в средата и към края на активния период за къпане. Собствениците на водните площи също имат ангажимент да извършват собствен мониторинг за качеството на водата. Необходимо е да се осигури непрекъсната дезинфекция на басейните.

"Собствениците използват предимно хлорни препарат. Но този газ е летлив и бързо се  изчерпва количеството, което се поставя в басейните. Добавянето на хлор осигурява необходимата бактериална чистота и сигурност. Ако обаче има остатъчен е проблем, но затова не можем да затворим басейн", допълни още Шикова.

Входът за басейните в града е между 3 и 20 лева зависимост от услугите, които са включени-чадъри, шезлонги и водни атракции.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама