50 български изби получиха медали от пловдивското издание на Concours Mondial de Bruxelles

14:52, 01 юни 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петдесет български изби с награди от Concours Mondial de Bruxelles получиха своите медали на официална церемония днес в София.

Най-престижния винен конкурс се проведе от 29 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. В надпревара тази година участваха рекорден брой от70 винопроизводители от страната ни, с 257 мостри. За медали се бореха близо 9000 вина от над 50 държави в света. Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold) медала.



"България трябва да се гордее с винената си култура. Медалите на Concours Mondial de Bruxelles са мощен маркетингов инструмент", коментира председателят на конкурса Бодуен Аво. "Съветветвам всички медалисти да ги използват, за да намерят нови пазари и да продават повече българско вино по света", допълни той.

45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в над 20-годишната история на Concours Mondial de Bruxelles. "Успеваемостта на България е по-голяма от тази на страни с традиции в производството на вино",  отбеляза Меглена Михова от Probegex. "България показа, че има огромен потенциал. Важно е какво ще правим с този потенциал оттук насетне", допълни тя.



Наградените български вина ще бъдат представени от Concours Mondial de Bruxelles пред елита сред търговците на вино и винените журналисти през юни в Хага, Брюксел и Рим. Всяко едно от трите събития ще завърши с дегустация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама