Наводнения в Париж, нивото на р. Сена се покачва застрашително

15:00, 01 юни 16 / Свят 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поройните дъждове, които се изливат над Северна Франция през последните няколко дни повишиха нивото на река Сена, която преминава през столицата Париж. Към момента нивото й е достигнало 5 м, съобщава „Паризиен“, като цитира градската метеорологична служба.

Спряно е движението на шлеповете и туристическите корабчета по парижката отсечка от реката.

В социалните мрежи парижани публикуват снимки, на които се вижда как водата е покрила ботушите на зуава - статуята на воин от колониалните френски войски край моста Алма, по която традиционно се съди дали е опасно покачването на водата в реката. Наводнен е и крайбрежният булевард "Помпиду" с важна роля за автомобилното движение в столицата, както и долната част от Ке д'Орсе между външното министерство и Айфеловата кула.

Очаква се до вечерта водата да се покачи още.

Формиран е и кризисен щаб за справяне с извънредни ситуации.

Дъждовете във френската столица и околностите в момента са спрели, но ситуацията не се променя особено. Властите на департамента Сен e Марн съобщиха, че водата във всички местни притоци на Сена продължава да приижда.

Десетки пожарникари отводняват домове.

Стабилно е нивото само в департамента Лоара югозападно от Париж, където от вторник са наводнени улиците на редица градове и над 100 километра от важната автомагистрала А-10. Там все още стоят залети с вода неколкостотин автомобила - на места тя достига до покривите на колите.Много пътници бяха евакуирани с военни камиони и специална техника.

Според прогнозата за времето утре отново се очаква да завали в цяла Северна Франция и в някои централни райони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама