Турският премиер нарече „нелепа“ резолюцията на Бундестага за арменския геноцид

16:11, 01 юни 16 / Свят 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският премиер Бинали Йълдъръм нарече „нелепа“ резолюцията, която се очаква да бъде приета от германския Бундестаг, признаваща за геноцид масовите убийства на арменци през 1915 г., предаде „Ройтерс“. Според министър-председателя одобряването й ще навреди на отношенията между Турция и Германия.

Очаква се в четврътък германските депутати да подкрепят натоварената със символно значение резолюция за избиването на около 1,5 млн. арменци от сили на Османската империя преди един век, озаглавена „Възпоменание на геноцида над арменците и другите християнски малцинства в Османската империя преди 101 години”.

Турският премиер изрази надежда здравият разум да надделее и да не се стига до това обезпокоително решение. Йълдъръм призова още да бъде взето под внимание и мнението на трите милиона турци, които живеят в Германия.

Вчера и президентът Реджеп Тайип Ердоган се обади по телефона на канцлера на Германия Ангела Меркел и изрази сериозна загриженост от гласуването на документа.

Турция категорично отхвърля този термин и твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 и 500 хиляди арменци и още толкова турци.

Арменският геноцид е признат в над 20 държави, в 42 щата на САЩ и в отделни провинции и щати на Австралия, Бразилия, Канада и Испания. България признава масово изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915 – 1922 г., като замени думата "геноцид".

Междувременно арменският президент Серж Саркисян изрази в интервю за "Билд" надежда, че германските депутати "няма да се оставят да бъдат сплашени" от Турция.

Любопитното е, че проекторезолюцията е внесена от съпредседателя на групата на Зелените Джем Йоздемир, който е от турски произход. През последните дни много депутати в Бундестага са получили заплахи на електронната си поща, че „ще умрат като Хрант Динк” – турски журналист от арменски произход, застрелян през 2007 година.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама