Окръжният съд в Русе отбеляза Международния ден на детето

16:19, 01 юни 16 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Русе отбеляза Международния ден на детето, съобщиха от пресцентъра му. Днес от 11:30 ч. в зала 6 на Съдебната палата магистратите посрещнаха петокласници от СОУ „Христо Ботев“.

В Мраморната зала децата се запознаха накратко с историята на русенската съдебна палата и разгледаха витражите, проектирани от професор Иван Пенков и изработени в Германия.

Беше им обяснено значението на изображенията, както и на последователността в подредбата на пет от стъклописите в залата, носещи наименованието: 1. Грехът, 2. Съдът, 3. Наказанието, 4. Разкаянието и 5. Изкуплението. На достъпен за учениците език бяха разяснени и основни понятия, като „съд”, „дело”, „престъпление”, „наказание” и др.

В 12.00 часа в зала 7 се проведе симулиран наказателен процес, по време на който учениците влязоха в ролите на съдии, прокурори, адвокати, свидетели, съдебен секретар и журналисти.

По реда на задочното производство (без участие на подсъдим) беше разгледано обвинение за лъжесвидетелстване. За ролите си в процеса учениците бяха предварително подготвени от окръжен съдия Николинка Чокоева, която даваше и напътствия по време на самото „дело“.

Казусът, който беше разгледан, касае дадени неверни показания пред съд, в следствие на което гражданин е осъден и му е наложено наказание „лишаване от свобода“. След изтърпяване на наказанието, човекът подава жалба в прокуратурата срещу лъжесвидетеля.

Прокуратурата събира доказателства и внася в съда обвинителен акт за лъжесвидетелстване. По делото участваше и резервен съдебен състав. След изслушване на призованите свидетели и оценка на доказателствения материал, и основният, и резервният съдийски състав се произнесе с оправдателна присъда.

Така под формата на съдебен процес учениците от първо лице се запознаха с отговорността на магистрата за решаването на човешки съдби, както и с част от законните права и задължения, които има всеки един член на обществото.

Децата разбраха, че даването на неверни показания според българското законодателство е престъпление и подлежи на наказание. По този начин инициативата е насочена и към превенция на младежката престъпност, съобщават още от Окръжния съд.

На финала ръководството на Окръжен съд – Русе връчи на всеки ученик грамота и награда за участието му в симулирания процес. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама