ДСБ заподозря саботаж на европроверката в прокуратурата, Захариева - учудена

16:23, 01 юни 16 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на ДСБ Радан Кънев отправи писмено питане към премиера Бойко Борисов за отлагането на проверката от ЕК впрокуратурата. В кулоарите на парламента той обяви, че несъмненно анализът е отложен от ЕК поради провал или саботаж на организацията на проверката от българска страна.

"Припомням, че лично се ангажирахте с осигуряване на сътрудничеството на страните - членки на Европейския съюз, в процеса на организиране на независим анализ и така признахте неговото място като ключов държавен приоритет в политиката по съдебна реформа и борба с корупцията", обръща се Кънев към Борисов в писмото.

Кънев пише, че по негова информация правилата за провеждане на анализа са утвърдени отдавна от Европейската комисия и няма висящи въпроси по методологията. Това беше и официалният мотив за отлагането на мисията, в който се усъмни и бившият правосъден министър Христо Иванов.

"Налага се изводът, че от българска страна е направен опит за промяна на одобрените правила с цел обезсмисляне на проверката в последния момент, който е довел до острата реакция на партньорите от Европейската комисия. Обръщам се именно към Вас, защото нямам информация дали този саботаж е осъществен от органи на изпълнителната власт или от самия субект на проверката - българската прокуратура", пише още лидерът на ДСБ.

Малко по-късно му отговори настоящият министър на правосъдието Екатерина Захариева. „Учудена съм, че точно партия, която многократно е подкрепяла съдебната рефорам, отново търси някакво политическо противопоставяне. Ако питате мен, това е по-скоро опит да се спре проверката. Няма напжерение между нас и Европейската комисия“, каза тя пред журналисти.

"Чух днес изявлението и аз наистина се учудвам, че идва точно от народни представители, които би трябвало изключително много да покрепят този анализ. Поне в публичните си изяви те казват, че това е най-важната реформа, трябва да се случи и призовават за този анализ още от миналата година", каза Захариева и допълни, че важната проверка е била поискана от правителството още през януари месец и е по препоръка на мониторинговия доклад.

По думите на правосъдния министър проверката не трябва да се използва за политически цели. Тя уточни, че правителството води преговори с новосъздадената Европейска служба за подкрепа за структурни реформи. "Анализите, които искаме съвсем не са повърхностни, а напраотив. Те са изключително много и за първи път ще се правят такива от тази служба. Отне доста време да се уточнят и да се детайлизират, както аналзите, които ще се направят, така и начина, по който ще се изготвят", обясни Захариева и допълни, че е необходимо да се намерят експртите, които ще се заемат с проучването. Те трябвало да са действащи прокурори, които малко или много да познават ситуацията в България и да могат да предоставят качествени анализи, а не повърхностни констатции.

"Многократно съм изказвала в публичното пространство и в разговори с ЕК да дойдат колкото се може по-скоро. В началото на април беше заявено, че ще се организират - не успяха. Ще има техническа мисия в четвъртък за да уточним финално техническото задание и желнието на Министерстовото на правосъдието тези анализи да бъдат задълбочени, обкетвини, да се основават на професионално мнение на действащи прокурори от 4-те държави - Холандия, Германия, Испания и Великобритания", поясни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама