Със спектакъла „Синята птица“ откриват театралния фестивал

16:25, 01 юни 16 / Култура 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спектакълът „Синята птица“ ще събере днес изкушените от театъра. С режисьорския проект на Мариус Куркински официално ще бъде даден стартът на тазгодишното издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Варненци и гостите на морската столица ще могат да видят постановката тази вечер от 18,30 ч. и утре от 18 ч. на основната сцена в ДТ „Стоян Бъчваров“. „Синята птица“ е продукция на НТ „Иван Вазов“, по текст на Морис Метерлинк. На сцената ще излязат актьорите Ванеса Лу, Веселин Анчев, Димитър Николов, Рени Врангова, Валентин Ганев и др.

Мариус Куркински призна, че емоционално е свързан с варненския театър, защото това е мястото, където е разбрал, че това изкуство ще бъде неговия път в живота. За запознатите не е тайна, че той работи над „Синята птица“ за втори път. „За първи път поставих спектакъла през 1998 г. Тогава още навлизах в режисурата и беше под знака на младостта и смелостта. Тогава пиесата беше в съкратен вид. Странно как съм си позволил да подходя така към нея. Сега тази пиеса за мен е ново начало. В личния си живот човек се опитва да разделя съществуването си на периоди. Моля се в личен план това да се случи с мен. Реших да се върна при тази пиеса, в която основните герои са деца, които носят невинност. Това са несъгрешили хора, които преминават през знанието на мъдър човек. Главният герой Тилтил е водещ, търсещ войн, който избира феята. Той е подложен на изпитание дали да служи на уроците от светлината на детството. Пиесата е почти в пълния си вид, с малки съкращения. Позволил съм си едно по-вглеждащо, бавно, вникващо пътуване в душата“, каза още Мариус Куркински.

Едно от най-големите предизвикателства в спектакъла е било пред актьора Веселин Анчев, който влиза в ролята на куче. „За първи път се срещам с Метерлинк. Много е особено, защото няма нищо общо с образите, които сме свикнали да гледаме на сцената. Предизвикателството беше да намеря пътя към тази душа на куче. Беше изключително ценно да си позволя да мечтая какво би представлявала една такава душа. Аз нямам куче, но наблюдавах кучета. За мен това е безусловна, безпрецедентна любов. Но всъщност, в тази душица на кучето има и един библейски грях и той е чревоугодничеството. Колкото и чиста и истинска да е една душа и колкото и да се опитваме да я обожествим и да я издигнем на пиедестал, в нея винаги съществува нещо, което стои отдолу, обратната, реципрочната част“, каза Веселин Анчев.

Италианската трупа „Паролабианка“ също ще участва в откриването на тазгодишното издание на театралния фест. Любопитните ще видят зрелищния уличен спектакъл „Лунно нашествие“ в 22 ч. на площад „Независимост“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама