"Инспекция по труда" - Русе стартира проверки в селското стопанство

16:55, 01 юни 16 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инспекционна кампания в селското стопанство стартира от 1 юни Главна инспекция по труда, съобщават от институцията. Приоритет при проверките ще бъде контролът по спазването на разпоредбите на трудовото законодателство, свързани с наличието на писмен трудов договор при полагането на труд.

Кодексът на труда регламентира различни видове срочни договори, които могат да бъдат използвани от работодателите при извършване на сезонни дейности. Въведеният през 2015 г. еднодневен трудов договор е само един от вариантите за легализиране на трудовите правоотношения в сектора. Този вид договор позволява на наетите да запазят правата си на социално подпомагане и осигуряване. Той облекчава и работодателите, като им спестява немалка част от задълженията при възникването и прекратяването на трудовите правоотношения. Сключването и прекратяването на еднодневните договори не се регистрира в НАП. При прекратяването им не се издава заповед и не се оформя трудова книжка. Работодателите нямат задължение да изготвят длъжностни характеристики.

Селското стопанство е сектор, който ежегодно подлежи на засилен контрол, тъй като резултатите от дейността на Агенцията показват, че той е рисков по отношение на прилагането на нерегламентирани практики при възникването на трудовите правоотношения, както и на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Допълнителна информация за започнатите проверки е достъпна на сайта на Инспекцията или на тел (082) 82-70-40.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама