Благотворителна организация направи дарение за Дневния център за деца с увреждания в Разград

17:39, 01 юни 16 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпълнителният директор на Международната благотворителна организация „Надежда и домове за деца“, клон България, Георги Симеонов и Елена Петкова - национален експерт по детски политики към „Hope and Homes for Children - клон България”, направиха дарение на новоразкрития Дневен център за деца с увреждания в Разград.

В присъствието на временно изпълняващия длъжността директор на Центъра Надежда Дачева, директора на Регионалната дирекция за социално подпомагане Татяна Костова и представители на социални институции те връчиха на кмета Валентин Василев ключовете на превозното средство – Опел „Зафира“.

Автомобилът е 7-местен и ще улесни придвижването на ползвателите на социалната услуга. Той ще се използва и от мобилни екипи за посещение на потребителите по домовете.

Освен автомобила на Дневния център бяха дарени още специализирано оборудване от 30 артикула и пособия за директна работа с деца, рехабилитационни уреди и материали на стойност 20 456 лв.

Симеонов обясни, че автомобилът е особено необходим за тази социална услуга, тъй като за нея е важно да бъде мобилна. Кметът Василев изрази своята благодарност за жеста, който направи организацията за Центъра.

Новата социална услуга - Дневен център за деца с увреждания в Разград е разкрита в началото на май като делегирана от държавата дейност. Центърът е с капацитет от 30 места и предоставя комплекс от социални услуги, гарантиращи цялостно обслужване на децата през деня, свързани с предоставяне на храна и транспорт, задоволяване на ежедневните, здравни, образователни и рехабилитационни потребности.

Центърът се помещава на първия етаж от сградата на закрития Дом за медико-социални грижи за деца в ж.к.“Орел“. Разполага с две занимални и две спални помещения. В центъра има модерно оборудвана зала за рехабилитация, уреди за психорелаксация  и сензорна стимулация. Има логопедичен  кабинет  и зала за игри с т.нар. „сух басейн“. Разполага с тераси и двор за игри на открито.

В центъра ще се осъществява комплексна корекционно-възпитателна работа, рехабилитация, социализация, психологическо консултиране на деца и семейства, с помощта на специалисти психолог, логопед, рехабилитатор, арт - терапия и други дейности, целящи развитие на умения за самостоятелност и социална интеграция на децата, както и консултиране за родителите. Предвижда се услугите на центъра да ползват както деца от общността, така и деца настанени в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Разград. Ще има и възможност за полудневна грижа, когато децата посещават училище, както и почасов прием при необходимост от двигателна рехабилитация за деца под 3 години.

В Дневния център могат да бъдат настанени деца с увреждания от 0 до 18 години. Те  трябва да имат уточнена диагноза  и актуално решение на ТЕЛК/РЕЛКК и направление на директора на Дирекция ”Социално подпомагане” след представяне на необходимите документи от родителите или близките.

Родителите на децата, които желаят да ползват социалните услуги, подават писмена молба до директора на дирекция „Социално подпомагане”, социалните работници от отдел „Закрила на детето“ извършват  социална оценка на потребностите на децата. Чрез екипната оценка на нуждите и потребностите  на всяко дете, се разработва индивидуална програма за обучение, съобразено с интересите и възможностите на детето.

Всички услуги, които се предлагат са напълно безплатни  до навършване на 18-годишна възраст на децата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама