Търсят нов кораб за борба с нефтени разливи

18:38, 01 юни 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската агенция за морска безопасност (ЕМСА) дава 2,8 млн. евро за наемане и поддържане в 24-готовност на кораб, оборудван за борба с нефтени разливи в южната част на Черно море. Досега тези функции изпълняваше корабът „Ентърпрайз“, собственост на българска частна компания. Договорът му изтича през септември и няма да бъде подновен. Това стана ясно днес на първата информационна среща във Варна за уточняване на условията в предстоящия конкурс.

Оферти се събират до 22 юни, а процедурата трябва да приключи в края на годината, съобщи Веселин Василев от  ЕМСА. С избрания изпълнител ще бъде сключен договор за 4 години с опция за продължаване на контракта за същия период.

Плавателният съд ще бъде снабден с необходимото оборудване от ЕМСА, а екипажът му ще премине специално обучение. Когато няма аварийна ситуация, корабът ще може да изпълнява търговските си контракти. В случай на разлив обаче ще преустановява другата си дейност и ще събира нефтените петна.

Конкурсът е отворен за всички страни от ЕС. Ако не бъде избран изпълнител или процедурата се забави, в случай на екологична катастрофа ЕМСА ще разчита на на най-близките такива кораби, които са в Румъния и Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама