Европроверката на прокуратурата се използва за политически цели, според Захариeва

18:48, 01 юни 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учудена съм, че тази важна проверка, която правителството е поискало от януари, се използва за политически цели. Така правосъдният министър Екатерина Захариева коментира създалото се напрежение около поредното отлагане на мисията от евроексперти, която трябва да провери работата на прокуратурата, съобщава bTV.

"Няма напрежение между нас и комисията. Напротив, посещението се отложи, но това е ставало и преди", категорична е Захариева, която допълва, че решението за отлагане е взето от ЕК и тя е разбрала за това във вторник. Комисията е поискала от правосъдния министър и да се възъдържа от коментари по темата.

Европейската комисия подкрепя тази техническа експертиза и няма намерения да я удължава изкуствено във времето или да я отменя и мисията на европейските експерти в българската прокуратура ще се състои, се казва в съобщение до медиите публикувано в сайта на министерството.

Четиримата европрокурори, които трябваше на 30 май да започнат проверка върху работата на българската прокуратура и да пристигнат у нас не дойдоха, а това ще се случи след няколко седмици. Експертите са от Великобритания, Германия, Испания и Холандия и трябваше да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи българската прокуратура.

Прокурорите, които ще правят проверката са специално избрани и познават ситуацията в България, като целта е да направят качествени, а не повърхностни констатации. За анализ към момента са им изпратени и шест наказателни дела, които те са поискали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама