Междуправителствената българо-беларуска комисия подписва двустранен протокол в Бургас

19:58, 01 юни 16 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Церемония по подписването на двустранен протокол между Беларус и България ще се състои утре в Бургас. Това стана ясно днес на провелото се шесто заседание на българо-беларуската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Форумът се състоя под председателството на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева и зам.-министъра на външните работи на Беларус Елена Купчина.

Форумът е закономерен резултат от целенасочените усилия на България и Беларус за активизиране и разширяване на икономическите връзки между тях.

„Заедно с госпожа Купчина от миналата година водим политика, която е ориентирана изцяло към резултатите за съвместната ни икономическа дейност и най-вече за разширяване на търговско-икономическите ни взаимоотношения. Мисля, че го постигаме, макар и стъпка по стъпка“, каза Даниела Везиева.

Тя посочи, че от миналата година е започнала една по-широка кампания затова какви са възможностите на двете държави за взаимно правене на бизнес. Според нея, България и Беларус имат взаимен интерес в областта на хранително-вкусовата промишленост, а също и интерес да се разширят услугите и компонентите, свързани с производството на лабораторни ветеринарни медикаменти, каквото е стартирало вече в Беларус.

„Беларус е държавата, която е много напред в иновативната индустрия. Нашият интерес е насочен  и към това, към техните технически изобретения, към това, което правят за развитие на тази индустрия. Нас ни свързват много близки културни и исторически отношения“, коментира още Везиева и добави, че мястото на форума не е случайно. Избрали са Бургас, тъй като е перлата на Южното Черноморие, както и заради това, че през последните години има силната амбиция да се превърне в индустриалната атракция на южночерноморската ни част.

„Беларус е надежден партньор за европейските държави. Отношенията ни с България са традиционно добри и ние си сътрудничим в няколко сфери - машиностроене, фармация, нефтодобив и т.н. Можем да направим още много, за да подобрим тези отношения”, коментира Елена Купчина.

България се интересува от увеличаване на групата на беларуски туристи в нашата страна, посочи от своя страна - председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм и депутат от БСП Петър Кънев.

„Оказа се, че от 2002 година ние не сме имали парламентарни отношения с Беларус. Интересуваме се в голяма степен от увеличаване на групата на беларуски туристи в България. Истината е, че преди около три години те бяха около 135 000, миналата година паднаха до около 100 000“, каза Кънев.

Българо-беларуските отношения в действителност са много добри. Това отбеляза проф. Иван Станков - председател на групата за приятелство между българския парламент и парламента на Беларус. Той обясни, че при посещението си преди месец в беларуската страна, представителите от България са провели много срещи и са сключили договор за сътрудничество. Били са уточнени също така някои предварителни подробности в бъдещите дейности на двете държави и проблеми, които може съвместно да бъдат решени в областта на науката, образованието, икономиката и най-вече туризма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама