Петокласници от Добрич изпратиха първите си писма (снимки)

20:10, 01 юни 16 25 677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Деня на детето ученици от пети клас в СОУ „Любен Каравелов“ в Добрич гостуваха в пощенската станция в квартал „Балик“. За пътуващия бял плик им разказа Геновева Полименова – контрольор приходи в Областна пощенска станция – Добрич.

Тя запозна малките гости с хилядолетната история на писмото. „Пътешествието на писмото започва преди 6-7 хилядолетия, заедно с възникването на писмеността.  По онова време посланията се пишели на плочки от глина, метални или каменни блокове. За да се запази тайната на кореспонденцията, плочките се поставяли в пликове от глина, които се разбивали при четенето“, разказа Галина Полименова. До наши дни са достигнали две писма, за които се предполага, че са най-старите. Те се съхраняват в Лувъра.

По българските земи съществуването на развити съобщителни връзки датира още от античния свят. Създадения по времето на хан Крум , те предхождат със столетия създаването на манастирските, университетските и кралските пощи през Средновековието в европейските страни. При хан Омуртаг се развиват още повече, за да достигнат своя апогей при цар Симеон Велики. Важен момент в историята на съобщенията е организирана от Васил Левски тайна революционна поща – единствена по рода си в световната революционна практика, посочи още в увлекателния си разказ Полименова.

Оттогава досега развитието на пощите и пренасянето на кореспонденцията преминава от кратки маршрути, обслужвани с коне, каруци, пощальони, пренасящи пощата пеша, до големи автомобилни паркове в градовете, обработващи възли, многобройни пощенски станции. „Писмото винаги е имало и има градивна роля, като носител и възпитател на писменото слово“, каза още тя.

Децата споделиха пред Topnovini.bg, че досега не са изпращали писма. Контактуват чрез чрез интернет и SMS. Само в семейството на едно от тях са получавали лични писма.

Затова техните домакини – инж. Светослав Гочев – ръководител Областна пощенска станция Добрич , Павлина Милева – началник пощенска станция „Добрич клон3“ и Данаил Енев – специалист „Основни услуги и логистика“, им показаха как да сгънат писмото, да го поставят в плик, да го надпишат, да му поставят клеймо. Най-ентусиазираните  дори пуснаха писмата си – до своите семейства или до класната си, като с видимо нетърпение очакват те да се получат. Децата обещаха отново да посетят пощенската станция, за да научат още интересни неща за пътуващия бял плик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама