Гимназията по туризъм в Добрич е сред пилотните за дуално обучение

20:34, 01 юни 16 25 687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител на Добрич Детелина Николова представи пред Комисията акценти от проекта "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система", където се посочва, че ключова цел в България е да се създаде устойчива система за професионално образование, в която то да отговаря на високите стандарти и изисквания на бизнеса. Това е визия, в която професионалните гимназии генерират компетентна и висококвалифицирана работна сила, съответна на нуждите на пазара на труда. В периода до 2019 г. проектът ще обхване 1200 ученици от 15 училища, заяви Областният управител.

Професионалната гимназия по туризъм в Добрич е сред пилотните училища в страната, които през новата учебна 2016-2017 г. ще въведат дуалното обучение с подкрепата на българско-швейцарска програма за сътрудничество. Гимназията ще приеме 26 ученици в 9 клас по професията готвач с четиригодишен срок на обучение, представи проекта директорът на училището инж. Нели Апостолова. За опита на гимназията в работата по проекти говори и директорът на ПГ по МТЕ инж. Славка Иванова.

"Бизнес без квалифицирана работна ръка, е немислим", съгласиха се участниците в заседанието. В тази перспектива бизнесът се разглежда като ключов партньор на професионалните училища, мотивиран да инвестира в бъдещи специалисти и да си сътрудничи с държавните и местните власти.

Областният управител обобщи, че промяната идва с предстоящата нова учебна година и трябва да се мисли заедно с РИО, местната и държавна власт, как да се преодолеят трудностите и на база на съществуващите условия да се изведат нуждите на област Добрич, имайки предвид предимствата на дуалното обучение.

Областната комисия обсъди и стартиралата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на схема „Обучения и заетост" по ОП „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Разгледани бяха Оценката и класирането на постъпилите заявки за участие на работодатели в проект „Обучения и заетост".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама