Змии изпълзяха в Добрич

20:47, 01 юни 16 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шест сигнала за змии са получени през последните седмици в Община град Добрич, съобщиха оттам за Topnovini.bg. В два от случаите става въпрос за междублокови пространства, които са общинска собственост. Другите четири са за частни имоти, като за тях Общината издава препоръка на собственика районът да се окоси и изчисти. За общинските имоти това се прави от структурите на местната администрация.

Читатели споделиха, че са забелязали таралежи в някои от кварталите на Добрич, което, според тях, е още един сигнал за наличие на влечуги.

По информация на Topnovini.bg, змии са забелязани и в села около Добрич.

Високата трева, според зам.-кмета арх. Боян Коларов, е причина за появата на влечугите в града. Той увери, че се прави всичко възможно от общинските служители, за да се навакса с окосяването на тревата в града. След окосяването се извършва пръскане срещу кърлежи, за която има още по-високи изисквания за липса на влага. Арх. Коларов посочи, че в Добрич няма звено, специализирано в улов на змии, което да е преминало нужното обучение и да разполага с оборудване.

Няма случаи на ухапани от змии в Добрич, съобщи директорът на Многопрофилната болница за активно лечение д-р Трифон Йорданов.

Директорът на „Пожарна безопасност и защита на неселението“ Дарин Димитров коментира, че тази година при тях няма постъпили сигнали за змии. Обичайно службата, която е наследник на „Гражданска защита“, се вика в случаите, когато на тел. 112 се подаде сигнал за змия. В други години сигналите са основно за влечуги по селата - в дворове, стопански постройки, къщи, където влечугите могат да открият храна.

Голяма част от змиите са защитени видове. Затова, когато екипите на ПБЗН ги уловят, ги пускат извън населените места. Най-често се срещат смокове и мишелови. Единственият отровен вид, който се среща в Добруджа, са пепелянките, обясни Дарин Димитров.

Той допълни, че, при затопляне на времето змиите изпълзяват и се препичат на слънце, но те са доста страхливи и чувствителни, което, според него, е причината досега да не се е случвало да има в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама