Играчки отпреди 100 години разглеждат пловдивчани в Балабановата къща

21:46, 01 юни 16 / Любопитно 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Играчки и вещи, свързани с бита, възпитанието и обучението на децата от края на 19-и и началото на 20-и век, са изложени в Балабановата къща в Стария град в Пловдив.

Експозицията "И ние бяхме деца. Писателите като хлапета" бе открита днес по случай Деня на детето и ще гостува до 11 юли т.г.



Изложбата е факт благодарение на Националния литературен музей - София, и Историческия музей в град Попово. Представени са постери, посветени на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Дора Габе, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стратиев, Светослав Минков и други български автори, които ни връщат в годините на тяхното детство, а след това ни препращат във времето на творческата им зрялост, когато написват чудесните си стихове и разкази за деца.



Наред с тях могат да се видят и оригинални илюстрации към детски издания на художниците Илия Бешков, Вадим Лазаркевич, Никола Тузсузов.

Освен 15-те постера изложбата съдържа детски играчки, бебешки колички, люлки тип "конче", велосипеди, настолни игри - "Крачун и Малчо", "Дама воденица", "Игрите на Амур", порцеланови и парцалени кукли и много други.



Най-старата играчка е от 1910 г.- пушка, на чийто приклад е изрязана годината. Най-оригинални са дървените играчки, направени от подръчни материали - орехи, дърво, царевичак, с които в началото на 20-и век по-бедните деца са си играели. За момичетата любимата играчка е била парцалената кукла.



Деца от ЦДГ "Щурче" разгледаха с интерес изложбата и се включиха в работилнички, в които по шаблони изработваха момичешки и момчешки фигури. Под вещото ръководство на Румяна Пенчева - уредник на Националния литературен музей в София, и Дияна Събева - уредник на Историческия музей в Попово, малчуганите лепиха дрешки и рисуваха аксесоари по свой избор. На своя празник получиха и много лакомства от служителите на ОИ "Старинен Пловдив".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама