Мемориал на загиналите във войните за национално обединение откриха в Русе

22:15, 01 юни 16 25 776 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С военен ритуал и тържествена заря днес в Русе бе октрит Мемориал на загиналите във войните за национално обединение.

На официалната церемония присъства областният управител Стефко Бурджиев, кметът Пламен Стоилов, Генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко, представители на запасното войнство от България и Румъния, скаутски организации, десетки русенци, гости на града и др.

Свещеници от Русенска митрополия отслужиха панихида в памет на загиналите. Не липсваше и художествена програма с тематични изпълнения, част от които под съпровода на Общинския духов оркестър.

Паметният комплекс е разположен на централната улица "Александровска" пред мястото на бившия Пети пехотен Дунавски полк, формиран през 1884 година и участвал във всички войни по време на Третото българско царство.

Орнаментиката му включва гилзи от снаряди, Кръст за храброст, щикове и надписи от лят бронз, припомнящи за загиналите във войните русенци.

Идеята за изграждането на монумента е на повече от десет години. През 2013 г. по предложение на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и областния съвет на Съюза на ветераните от войните в Русе се създава инициативен комитет за изграждането на мемориала, а същинските строителни дейности започнаха през март тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама