"Райънеър" бяга от Норвегия заради такса

22:22, 01 юни 16 / Свят 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) ще закрие базата си на летището в Рюге, Южна Норвегия. Причината е, че норвежкото правителство въведе нова пътническа такса, информира "Маркетуоч", цитиран от "Дневник". Ирландксата компания за нискотарифни полети съобщи, че до октомври се очаква базата да бъде закрита.

Преди близо две седмици "Раиънеър" влезе в пререкание и с българското правителство. От компанията заявиха, че обмисля да сезира Европейската комисия заради неправомерна държавна помощ, която държавата предоставя на местния превозвач “България Ер”, собственост на холдинга “Химимпорт” на ТИМ.  Директорът О`Брайън тогава обяви и опасенията си, че таксите на летището ще се вдигнат, ако правителството повтори грешките на други страни с концесията на летище "София". От началото на септември авиопревозвачът започва да изпълнява полети по 21 дестинации от и до София.

На пресконференция в Осло главният търговски директор на "Райънеър" Дейвид О'Брайън посочи, че решението изцяло се дължи на данъка. Той обаче допълни, че ако правителството отмени данъка, компанията ще се откаже от плана си. Според предварителните разчети, закриването на базата ще намали трафика на превозвача в Норвегия с 50 процента или 900 хил. пътници годишно.

Частното летище "Рюге" пък обяви, че ще прекрати работа напълно. От ръководството обявиха, че закриването ще засегне 1000 местни работни места, тъй като без "Райънеър" летището не може да поддържа дейността си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама