50 млрд. евро инвестира ЕС на Балканите до 2020 г., обяви Плевнелиев

23:44, 01 юни 16 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“ЕС планира да инвестира почти 50 млрд. евро в региона до 2020 г. През следващите няколко години 1,2 млрд. евро ще бъдат инвестирани чрез програмите за подобряване на трансграничното сътрудничество. Това каза президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Албания Буяр Нишани и с министъра на външните работи на Хърватия Миро Ковач.

Плевнелиев беше домакин на юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) Той допълни, че тези средства трябва да използват разумно, за да се подобри рязко свързаността и да укрепят страните вече съществуващите партньорства, както и да създадат нови.

По думите на президента Европейският проект няма да бъде завършен без пълната интеграция на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. 

Той открои 3 области на развитие на регионалното сътрудничество по време на българското председателство: свързаността, която се изразява в развитие на регионалната инфраструктура, укрепването на демокрацията и повишаването на сигурността и интеграцията.

“Преди 20 г. брутният вътрешен продукт на всички страни от Югоизточна Европа бе 440 млрд. евро, днес е 3 пъти повече. Според МВФ, ако запазим тези темпове на развитие, след 5 г. БВП на региона ще достигне 1600 млрд. евро - тази цифра ще ни постави заедно като регион в първите 10 световни икономики”, заяви още президентът.

Плевелиев подчерта, че енергийната зависимост прави силно уязвими и застрашава сигурността на всяка една страна. Около тази теза се обявиха и другите участници във форума.

"Предизвикателствата, пред които сме изправени, са глобални и изискват координиран подход. Сътрудничеството днес не е въпрос на избор, а на необходимост“, категоричен беше още президентът. Росен Плевнелиев посочи още, че България е готова да оказва подкрепа на своите регионални партньори

От своя страна хърватският министър на външните работи Миро Ковач изрази висока оценка на постигнатото от Българското председателство на ПСЮИЕ. „Хърватия ще се опита да бъде поне толкова ефективна, колкото България“, увери министър Ковач, които прие символично председателството на ПСЮЕ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама