Вкусовете на Дунава: хляб, вино, билки показват в Бръшлен
06:50, 08 юни 16
25
341
Шрифт:
В проекта участват неправителствени организации от страни по поречието на река Дунав, като Германия, Австрия, Словения, Словакия, Хърватия, Унгария, Украйна и др.
Те ще представят идеите и традициите си за създаване на Дунавски хляб, хлебни изделия и вино и тяхната роля в семейството, работния колектив, празниците, религията и др. Подготвя се антология за хляба, организира се фотоконкурс, обмяна на рецепти и технологии, реклама на хлебни продукти и вино, пощенски марки, постери и други.
В Бръшлен се организира изпичането на хляб по технологиите от нашето детство. Ще бъдат представени ритуали от посяването на зърното до появата му на масата за сближаване на хората. Конкурсът с дегустация на хляб, хлебни изделия и вино ще разнообрази програмата на празника. Информация за събитието ще бъде поместена на страницата на проекта www.tastes-of-danube.eu
Проектът Вкусовете на Дунава: хляб, вино, билки ще участва в международен конкурс за наградите на Европейската комисия. С последния проект Желаният Дунав (http://thewanteddanube.eu/bilder-2) асоциацията ДАНЕТ спечели две европейски награди, връчени от Европейската комисия в Брюксел, Европейски граждани приз - 2015 и наградата Европа – Лили.
Снимки, книги, постери и други резултати от проекта, както и различни видове хляб, хлебни изделия и вино, ще бъдат представени на фестивала в Улм, Германия, 1 - 10 юли.
Настоящият международен проект предизвиква интерес сред обществеността на страните от Дунавския регион, местните и централни власти и има тяхната подкрепа. Чрез него се съхраняват бисерите на националните наследства на участващите държави. Той съдейства за обмяна на полезна информация и за създаване на нови приятелства между хората от Дунавския регион.
Добави коментар