Александър Кашъмов: Антикорупционният закон е вреден и опасен, няма да постигне целите си

18:00, 10 юни 16 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От една страна, законопроектът в сегашния му вид накърнява много сериозно основни човешки права и по тази причина е вреден и опасен. От друга страна, в този си вид той няма да постигне целите си. И, на трето място, борбата срещу корупцията можеше да бъде развивана по разумен начин в една от две посоки, но нито една от тях не виждам в този проект. Така председателят на Програма „Достъп до информация“ адвокат Александър Кашъмов коментира променения антикорупционен закон в интервю за „Правен свят“.

При първото внасяне на закона депутатите го отхвърлиха. След преработване на някои от текстовете той очаква да мине отново на първо четене в Народното събрание. Преди дни Програма „Достъп до информация“ излезе със становище по Закона за борба с корупцията, в което включи и становищата на други организации.

Кашъмов обясни, че за приемането на закона на първо четене трябва да се направи уговорката, че "самостоятелни антикорупционни закони има в много малко държави, с названието закони за превенция на корупцията, и те са характерни за прецедентното право".

"По важното обаче е, че обща черта за страните от Западна Европа, включително и държавите в Северна Америка, като САЩ и Канада, е изключително силният фокус върху т.нар. превенция на корупцията, т.е. работа за предварителното ѝ предотвратяване, вместо да се разчита предимно на репресията. Иначе казано, ако си представим нещата като фуния, превенцията трябва да бъде по-широкоспектърна, образно казано тя трябва да "преборва" поне 90% от корупцията, за да остане репресията в тясната част от цедката за останалите 10%", обяснява адвокат Кашъмов.

Той посочва, че третият модел, към който се зачислява и България, са държавите от Източна Европа, които дълги години бяха в преход. "За тях е характерна най-вече една много засилена обществена нагласа, че репресията крепи устоите на обществото, която нагласа в културологично отношение идва от Изтока", смята още Кашъмов.

Експертът подчертава, че в много от държавите от нашия регион - Словения, Литва, Латвия, Естония, Румъния и Сърбия – е изграден общ модел на обособяване на една антикорупционна агенция, която е фокусирана върху превенцията на корупцията.

"Това се случи в резултат на консултантската работа на западни експерти, че превенцията на корупцията е много важен аспект и че тя е основният фактор в борбата с корупцията. Този възглед бе приет от политическата воля в тези близки до нас по манталитет и култура общества", обяснява адвокатът.

Той коментира, че в Холандия и Франция, например, няма подобен закон, а корупцията се контролира от различни институции. Според Кашъмов за разлика от други страни, у нас превенциите заложени в антикорупционния закон са по-скоро репресивни.

„В сравнение с повечето страни, където в една или друга степен се разбира тази разлика, при нас тя просто не се разбира. Не се разбира понятието "превантивни мерки", което означава, според мен, че включително не се четат докладите на ГРЕКО, групата за борба с корупцията към Съвета за Европа, която подлага на оценка държавите, сред които и България“, пояснява още Александър Кашъмов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама