Обявиха агентите на ДС в още три общини в Разградско

07:35, 12 юни 16 25 918 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 28 агенти и сътрудници на Държавна сигурност и разузнаваталените служби на Българската народна армия от общините Кубрат, Самуил и Цар Калоян бяха осветлени с решения на Комисията по досиетата. Проверени са данните за агентурно минало на кметове, техните заместници, секретари на общини и общински съветници. Някои от имената са обявявани и с предходни решения на комисията.

Проверката в община Цар Калоян е обхванала общо 148 души. Осем от тях не са подлежали на проверка, а за други 34 лица бившият вече кмет Ахмед Ахмедов не е предоставил всички необходими данни и за тях проверката продължава. Установени с принадлежност към ДС са четирима души.

Екрем Али Аковлу - общински съветник от 1991 г. до 1993 г., заместник-кмет на община Цар Калоян от м. ноември 1993 г. до 1996 г. и общински съветник до 1999 г. е бил агент  под псевдонима Емилов. Общинският съветник от 1995 г. до 2003 г. Марин Донев Маринов е сътрудничил на службите като съдържател на явочна квартира. Селяйдин Хюсеинов Кумалиев, който е бил общински съветник от 1999 г. до 2007 г. е бил също агент на ДС.Като агент на ДС с псевдоними Дишлиев, Димитров е работил и Хилми Адем Бурук, общински съветник от 1991 г. до 1993 г., кмет на кметство Езерче до 1993 г.и заместник-кмет на община Цар Калоян от 1996 г.

В община Самуил сътрудници на Държавна сигурност са били шестима  души, заемали различни ръководни постове в общината. Проверени са 208 лица. От тях неподлежащи на проверка са били осем, а за двама кметът на общината Бейтула Сали не предоставил всички необходими данни и за тях проверката продължава.

Гюнер Бехчет Тахир - заместник-председател на ВрИК Самуил от м. октомври 1990 г. до м. октомври 1991 г. и кмет на община Самуил от м. октомври 1991 г. до м. юни 1993 г. е бил агент на ДС с псевдонима Георгиев. Доверено лице и агент е бил и общинския съветник от 1999 г. до 2003 г. Метин Сабит Черкез.  Агенти са били и кметовете на Хума Мехмед Алиев Мустафов, който управлявал от 1990 г. до 1995 г. и Росен Симов Симов, който бил на поста до 1990 г. Също като агент е бил вербуван и Нуридин Хасан Чолак - член на ВрИК Самуил от м. ноември 1990 г. до м. ноември 1991 г., а кметът на кметство Пчелина до м. октомври 1990 г. Назми Галибов Кабилов е осъществявал сътрудничество към службите като агент и сътрудник под псевдонима Пчеларов.

18 са доносниците сред общинарите в Кубрат. Проверени са 299 лица. От тях десет души не подлежат на проверка, а за четирима бившият кмет Ремзи Халилов не е предоставил всички необходими данни и за тях проверката продължава.

Комисията е усатновила и обявила с решение  принадлежност към органите на Аляйдин Азизов Реджебов, Борис Киров Андреев, Веселин Василев Ненков, Георги Недков Мичев, Георги Янков Георгиев. Сътрудници на Държавна сигурност са били също Даньо Иванов Гичев, Джошкун Хюсеинов Шакиров, Зевджет Исмаилов Незиров, Иван Маринов Борисов, Мехри Мюслюмов Ахмедов. Доносници сред общинарите са били и  Петър Дяков Петров,  Росен Николов Ненков, Росен Николов Ненков, Ружди Халилов Акчов, Руси Иванов Николов, Супхи Сюлейманов Рамаданов. Службите са вербували и Хасан Ибишев Исмаилов, и Хюсеин Али Манав.

Комисията е установила принадлежност към службите на седем лица, данните за които не подлежат на публикуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама