Първо заседание по делото срещу бивш ветовски кмет ще се гледа от втората съдебна инстанция

08:00, 12 юни 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първо заседание по делото срещу бивш ветовски кмет ще се гледа от втората съдебна инстанция утре от Апелативния съд във Велико Търново, съобщиха от там.

През 2015 г. Окръжният съд в Русе е признал Рейхан Хабил, роден 1969 г. за виновен, че в периода от 4 юли 2007 до 3 юли 2008 г. докато е бил кмет на Община Ветово, на девет пъти сключил неизгодни сделки с Пламен Н.Б. от Плевен, с които му възложил функции за ръководител на проект, финансиран по програма САПАРД, като от това произлязла значителна вреда за общината - 7 838 лева.

Със същата присъда, Рейхан Хабил е признат за виновен и в това, че между 29 август 2008 г. и 30 септември 2009 г., също като кмет, не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество.

Така като възложител на строително-ремонтни работи на обект „Мерки за енергийна ефективност в сградата на СОУ „Христо Ботев” – гр. Глождево – не осигурил възможност за упражняване на контрол, включително и чрез проверки на място и от това последвали значителни щети за Община Ветово – 61 933, 30 лева.

По тези обвинения бившият градоначалник бил осъден на 2 години условно, с 4 г. изпитателен срок, глоба от 1 500 лева и забрана да заема ръководна държавна и обществена длъжност за 3 години.

Със същата присъда мъжът е осъден да заплати 69 771, 38 лв. на Община Ветово – обезщетение за причинени имуществени вреди, заедно със законната лихва, считано от датата на завеждане на иска, до окончателното ѝ изплащане.

Рейхан Хабил е онвинен от русенския съд по обвинението, че от 13 април 2007 г. до 24 юни 2008 г. като кмет на община Ветово не провел прозрачна и действителна процедура за събиране на оферти за обект „Преасфалтиране на улици – частично в гр. Ветово” и разпоредил строителството да бъде извършено от „Автомагистрали – Черно море” АД – гр. Шумен и от това е можело да настъпят немаловажни вредни последици.

Подсъдимият е признат за невинен и по обвинението, че съзнателно сключил неизгодна сделка – Договор за изпълнение на строително монтажни работи между Община Ветово и САКА 77 ЕООД, с предмет „Монтаж на гипсокартон на прозорци в СОУ „Христо Ботев” - гр. Глождево, като от това са настъпили значителни вреди за Община Ветово – 28 311, 36 лева.

Делото в Апелативния съд е образувано по протест на Окръжнана прокуратура в Русе и жалба на подсъдимия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама